About

1- Nur Fazura Sharifuddin, 22, dilahirkan pada 27 September 1983 di Pekan, Pahang.

2- Anak ketiga dari empat beradik ini mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Datuk Mahmud Mat, Pekan.

3- Iklan TV pertama yang dijayakannya ialah Kalsio Sweets pada 2001 dan hanya untuk pasaran Indonesia saja. Komersial TV lain ialah Pantene, sekali gus menjadikan Fazura semakin popular dan menjadi perhatian ramai penerbit TV dan filem.

4- Dia juga pernah dikenali sebagai pengacara apabila diminta mengacarakan sebuah rancangan berbahasa Inggeris, Teensworld, terbitan KRU Berhad.

5- Fazura mula melangkah ke dunia perfileman apabila dia ditawarkan berlakon dalam Bicara Hati, arahan Datin Rosnani Jamil. Bermodalkan filem berkenaan, Fazura seterusnya dinobatkan sebagai Pelakon Harapan Wanita Terbaik pada Festival Filem Malaysia ke-17 (FFM17).

6- Filem seterusnya ialah Qaisy & Laila, Senario XX, Gol & Gincu dan watak kecil dalam Buli Balik. Drama bersiri pertama lakonan Fazura ialah Inspirion dan kini baru saja selesai membintangi telemovie, Tikar Buruk arahan Rashid Sibir yang akan disiarkan menerusi Astro Ria sedikit masa lagi.

33 Responses to “About”

  1. khai February 12, 2007 at 3:02 pm #

    just want to know betul ke video 3gp yang tersebar itu kamu…. sila jawab oki…

  2. shawn chen February 25, 2007 at 3:07 pm #

    hi Fazura,
    knowing you are good as a VJ / TV host. i’m
    shawn here from an event company would like to
    invite you for one of our client’s event dinner
    night.
    i can be contacted at my mobile +6012- 2986748
    or u can email me shawnchen@123poz.com.
    thank you and hope to hear from you soon.

  3. hai kak fazura?? September 4, 2007 at 10:31 am #

    ++kak fazura de myspace x??
    ++klaw der pless add sy..
    ++sweetie_annchen@yahoo.com
    ++akak comei gler dlm g&g..
    ++tata!!

  4. ika October 4, 2007 at 12:41 am #

    hi fazura im a big fan of yours. i love to watch u in GOL&GINCU. it was awesome. aniway you look reeely good with leggings. in fact my niece set you as a trendsetter. keep up all the good work fazzy. hope to c u more in all your shows.

    loves
    ika

  5. Anisz November 25, 2007 at 1:10 pm #

    Assalamualaikum…Saya peminat no.1 Fazura. Kayangan mmg best!!Suami saya yg x suka tgk filem melayu pun boleh tgk sampai abis.Jgn putus asa, bykkan bersabar, teruskan usaha dan jgn ulangi kesilapan dulu…GOL&GINCU x de sambungan lagi ke? Selamat Berjaya..saya tetap sokong FAZURA

  6. Nelyshia December 25, 2007 at 2:04 pm #

    heylo there i jst like the way you are in the series of gol n gincu..you are cool babe!! stay gorgeous and lovely anyway if you do have friendster do add me at killer_nur@hotmail.com..smile!! hope we can hear from your response soon :)

  7. syaziqa January 17, 2008 at 8:12 pm #

    hye kak fazura!iqa minat gler ngn lakonan akak…besh sgt!kite segeneri but not skampung..ahakz!iqanye kmpung kt temerloh…iqa wishkn akak sukses dlm bidang diceburi.daa….bubye.

  8. Spoogebob February 18, 2008 at 3:44 pm #

    wah wah wah tak besa lagi aku komen dalam blog artis nih.. tak true betul.. Tapi comei la Fazura nih..

    Hail Equilibrium! Hail Supremacy

  9. j1da April 20, 2008 at 3:25 pm #

    just watched Gol&Gincu the movie last few days. immediately attracted to the series. It’s all about quality. I feel the need to convey my appreciation to the people involved directly. Not sure if I’m reaching the right channel, nevertheless, kudos to you, Bernard Chauly, Rafidah (and the rest) for the stories in the series, the leading characters, the extras, the crews. Congratulations on the good work and keep it up.

  10. haa_nuarzain May 16, 2008 at 5:30 am #

    hi faz!

    what’s up! minat giler kat u la. apa2 cerita pasal u mesti i follow. tahu tak filem gol & gincu mmg best ar n i dah ada cd part 1 and part 2.
    mmg tak jemu tgk. apapun semoga berjaya dlm apa jua keadaan dan kuatkan semangat. u go girl!!!

  11. ARIFFANUAR June 16, 2008 at 6:57 pm #

    Just wanna say hi. I’ve got something for u that may interest u. Maybe can develop ur true potential.

    Luv ur acting in EZORA.

  12. zuera June 30, 2008 at 9:40 am #

    love your acting

  13. angel July 8, 2008 at 3:45 pm #

    hi…

    its me orang kampung u. my house is near your father grave.

    contact me.

  14. angel July 8, 2008 at 3:46 pm #

    email me at
    angelina_wati@yahoo.com

  15. aris July 9, 2008 at 4:42 am #

    really like u acting in bicara hati…cayala..heheh

  16. Sharifah Fazzeleen August 20, 2008 at 9:11 am #

    Hi Fazura, I’m from Signature Beaute. I would like to invite you to Singapore for a Hari Raya Charity Gala Dinner. Do drop me a line soon.

  17. mlmnetworker August 21, 2008 at 11:02 am #

    Khai,

    Diam tandanya setuju..

    So, faham2 ajelah..

  18. tanakwagu September 22, 2008 at 1:58 pm #

    dah bebas dan dilepas.

  19. aMIZA September 26, 2008 at 5:02 pm #

    HAPPY BIRTHDAY FAZURA!!

  20. harniza dari seremban November 7, 2008 at 9:41 am #

    hai fazura boleh kita berkawan,please

  21. ida November 20, 2008 at 2:26 am #

    hai fazura. saya suka fazura. ble tak kongsi kecantikan bersama engan saya.

  22. NUR ELANEEZ ERDEENA May 14, 2009 at 12:30 pm #

    Hai,kak fazura…….akak ni comel laaaaaaaa..akak emel kat alamat emel saya,elaneez_hunnybunny@yahoo.com.plzzzz..harap kita dapat berkenalan k!!!!

  23. jane May 25, 2009 at 5:59 am #

    hii..fazura..
    sya suke sangkat kat awak!!sukeee sangatttt….
    i love u fazura!!
    umahhhaa….

  24. jane May 25, 2009 at 6:01 am #

    email sye love857511@yahoo.com

  25. fauzi August 24, 2009 at 7:10 am #

    hai,gud luck for ur career..thankful for wat ur hav now..succes 4 u..bubye..hepy ramadhan..

  26. mzain November 12, 2009 at 4:31 am #

    hai semoga hidup mu berbahagia selalu
    kcantikan mu itu tidaak kekal ya
    awas dunia ni………selalu keliru…….

  27. aida November 13, 2009 at 6:13 am #

    hai fazura,

    sedih dgr berita kes tu,
    anyway tak pe pasti ada rezeki lain
    ada hikmah tu….

    sweet girl take care hah…

  28. safri hj.zakaria April 17, 2010 at 3:49 am #

    salam fazura…saya nak ajak u dan rakan join saya dan rakan ke satu peluang bizness yg cukup hebat dan income dasyat…e-learning score A programe… berminat? kalau erra dan siti dah join,kenapa tidak u?

  29. Jaja May 22, 2010 at 12:52 pm #

    Salam fazura..
    saya sbnrnya susah utk minat pelakon-pelakon neh especially wanita.Pelakon lama dulu yang saya pernah minat sangat2 ialah JULIA RAIS.saya minat sangat lakonan dia dalam hati bukan kristal.xtahulah kalau fazura pernah tgk movie tu tapi memang best sangat tgk lakonan JULIA.tapi selepas dia berkahwin,dia dah xmuncul lagi dalam filem.BIla fazura muncul sebagai pelakon,saya tgk lakonan fazura saling xtumpah seperti JULIA RAIS dan saya jadi minat sangat2 dengan semua lakonan fazura..so,teruskan usaha dalam bidang lakonan.saya sokong fazura sangat2..Lakonan fazura best sangat especially dalam G n G.Keep it up grl..bila nak ada lagi sambungan G n G ye??saya tetap menanti..tq

  30. dila June 10, 2010 at 10:43 am #

    hai fazura.i nak invite u untuk 1 event.camne saya nak invite u…?pls email me at nurdaliladaipi@yahoo.com or call me at 03-29640805.
    thank you.

  31. princess katak August 20, 2010 at 5:25 am #

    hai Faz..nice arh u pnye lkonan..u pun cntik sgat..
    i ta pnah tau jmpe gurl se sweet u..
    keep going babe!!!

  32. awan March 30, 2011 at 8:15 am #

    =).

  33. mohd haris fikri bin norizan April 23, 2012 at 2:33 pm #

    salam akak blh brkenalan…sye peminat akk tlg blas msj sye ney….tlg…la….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: